Mitä kuuluu SiiPen iltapäiväkerhoon?

SiiPen iltapäiväkerhossa on alkanut kevätkausi. Ja koska rakkaalla lapsella on monta nimeä, voidaan puhua myös iipasta tai ip-kerhosta. Tuttuja asioita ja rutiineja on alettu palautella parin viikon joululoman jälkeen mieliin, mutta myös uusia kehitysaskeleita on otettu. Tutustutaan niihin kuitenkin hieman myöhemmin, ja palataan ensin syyskauden muistoihin.

Syyskausi iipassa alkoi useilla lapsilla ja ohjaajilla uusia asioita opetellessa, kun ykkösluokkalaiset aloittivat koulutaipaleensa ja ohjaajista suurimmalle osalle iltapäiväkerho oli täysin uusi ympäristö. Jouluun mennessä kuviot olivat kuitenkin kaikilla kuta kuinkin hallussa. Syksyn aikana ehdittiin puuhailla monenmoisia juttuja, joista suurin osa asettui iippa-arkeen. Näitä arkisia puuhia olivat muun muassa askartelu ja maalailu, rakentelut, lautapelit ja tietenkin leikkiminen ja ulkoilu. Iippalaisten ehdottomaksi suosikiksi nousi liikuntasalissa touhuaminen, ja sinne tiemme veikin aina tilaisuuden tullen.

Arjestamme poikkeavia puuhia olivat leikkipuistoretki, toiminnallinen joulukalenteri sekä päällimmäisenä mieleen jäänyt isänpäivätapahtuma. LatuRastin (Siilin Ladun maja) pihapiirissä järjestetyn tapahtuman idea ja tavoite oli, että tarjoamme isille ja ukeille mahdollisuuden viettää aikaa lasten ja lastenlasten kanssa yhdessä ulkoillen aktiviteettien parissa. Lapsille jännitystä oli jo paikalle siirtymisessä, kun Kangaslammin Auton pikkubussi meidät koululta tapahtumapaikalle kuljetti. Kun pihalla suoritettujen rastitehtävien jälkeen oli vielä tarjolla Kehvo-Väänälänrannan Marttojen avustuksella kodassa itse paistettuna makkaraa ja tikkupullaa mehun kera, olivat kävijät kotiin lähtiessä varsin onnellisen ja iloisen oloisia. Pääsimme siis heittämällä tavoitteeseemme. Suurkiitokset kaikille tapahtuman järjestelyissä mukana olleille tahoille!

Joulukuussa Tonttu Taitava oli kehitellyt iippalaisten iloksi toiminnallisen joulukalenterin. Jokaiselle iippapäivälle oli jokin isompi tai pienempi tehtävä. Mieluisimpia tehtäviä taisivat olla ne, joihin tavalla tai toisella liittyivät (yllätys yllätys) herkut, kuten pipareiden leivonta Marttojen ohjaamana, kuvasuunnistus koulun pihalla, pikkujoulut kutsuvieraineen, sekä loka-, marras- ja joulukuussa syntyneiden ”järjestämät” iippa-synttärit. Alkukuusta monet lapsista olivat sitä mieltä, etteivät halua joulukalenterin avaushetkiin osallistua. Mutta niin vain innostus laajeni päivien kuluessa, ja viimeisinä päivinä taisivat jo kaikki iippalaiset olla kuuntelemassa Taitavan tehtävänantoa. Sallimme siis kaikki itsellemme lapsenmielisyyden ja joulun sadunomaiseen tunnelmaan heittäytymisen, mikä joulukalenterimme tarkoituksena olikin. Ja hyvä niin!

Positiivinen pöhinä jatkuu somessa, pajoissa ja tapahtumissa

Syksyn aikana teimme ip-kerhossa useita uudistuksia. Monet uudistukset koskivat lähinnä ohjaajien työn selkiyttämistä, mutta myös lapsia koskevia uudistuksia tapahtui.

Yksi tällainen, ja hyvinkin olennainen uudistus, on iipan oma Instagram-tili (@siipeiipee). Pyrimme syksyn aikana ja edelleen myös keväällä kuvaamaan iippa-arkeamme aktiivisesti, ja jakamaan kuulumisiamme ja kuvia arjestamme iipan ulkopuolellekin. Ennen kaikkea toivomme somen kautta tavoittavamme iippalaisten perheitä. Ainakin osittain toivomuksemme on toteutunutkin, sillä saamamme arvokkaan palautteen mukaan Instassa olevien kuviemme myötä lasten on helpompi kertoilla kotona iippapäivän kuulumisia. On ilahduttavaa, jos SiiPen iltapäiväkerhon somettamisen myötä myös muut tahot ja toiset ip-kerhotkin innostuvat ja rohkaistuvat arkeaan kuvaamaan, erilaisten lupien sallimissa rajoissa tietenkin.

Vuosi 2024 on tuonut mukanaan henkilöstömuutoksia, kun yksi ohjaajista siirtyi muihin tehtäviin. Kaikki keväällä iipassa työskentelevät ohjaajat ovat kuitenkin lapsille tuttuja jo syksyltä. Käytäntöihin liittyvää kehitystyötä on tehty edelleen, kun tiedottamisessa siirryttiin jälleen yksi askel sähköisempään suuntaan, ja iippavihkot laitettiin arkistoon. Tiedottaminen vihkon välityksellä oli hyvin vähäistä, eivätkä ne kovinkaan monella olisi edes loppukevääseen asti ehjinä säilyneet. Ainakin iippalaiset olivat tästä muutoksesta riemuissaan, ja hyvin he ovat muistaneet käydä ilman vihkon tuontiakin iippaan tullessaan ohjaajille ilmoittautumassa.

Yhtenä uutena asiana aloitimme iipassa ainakin kokeilumielessä ohjatut pajatoiminnat. Toteutamme pajatoimintaa joka viikko ti-to. Jokaiselle pajapäivälle on eri toiminto, ja samaa toimintoa toteutetaan kahden viikon ajan. Lapset saavat päivittäin valita, haluavatko he pajaan osallistua. Pajatoiminnan myötä ohjaajatkin saavat työhönsä varmuudella vaihtelua, kun jokainen saa vuorollaan suunnitella ja toteuttaa omaa toimintaansa. Lisäksi saamme hyödynnettyä itse kunkin vahvuuksia, mutta saamme myös haastettua itseämme sopivassa määrin. Ainakin ensimmäiset pajapäivät näyttivät suurinta osaa iippalaisista kovasti innostavan.

Kevätkaudellekin olemme suunnitelleet erilaisia isompia ja pienempiä tapahtumia sekä teemapäiviä. Jatkamme jo syksyllä aloitettujen iippa-synttäreiden viettoa, järjestämme Kasurilassa iipan oman laskiaisriehan, juhlimme ystävänpäivää ja vappua sekä tietenkin kutsumme toukokuun kunniavieraat, äidit ja mummot, heidän omaan tapahtumaansa. Mitä kaikkea muuta ehdimmekään puuhailla, se jää nähtäväksi. Ja sehän selviää parhaiten seuraamalla siipeiipee-tiliä Instagramissa!

Heidi Hirvonen, heidi.hirvonen(at)siipe.fi, puh. 050 367 0784

Lue ip-kerhon vastuuohjaajan aiempi juttu tästä.

Teksti ja kuva: Heidi Hirvonen