SiiPe liikuttaa

Arvoisa lukija

Tämän tekstin tarkoitus on kertoa Siilinjärven Pesiksen SiiPe liikuttaa -etävalmennushankkeesta. Niin kuin varmasti kaikki tietävät, alkanut vuosi on ollut monilta osin poikkeuksellinen ja haastava. Seuramme tärkein tehtävä normaalioloissa on järjestää pesäpallotoimintaa Siilinjärven ja Savon alueella. Valmistautuessamme keväällä normaalisti alkavaan pesäpallokauteen, iski korona-pandemia maailmanlaajuisesti ja sekoitti monen muun asian lisäksi myös meidän seuramme toimintoja. Niinpä meidänkin täytyi keväällä ruveta miettimään toimintamahdollisuuksiamme uudelleen.

Keväällä näytti pitkään hyvin epävarmalta, että päästäänkö pesäpallokautta aloittamaan ollenkaan. Varauduimme seurassamme siihen, että pesäpallosta tulee välikesä ja seuramme työntekijöille jää käytettäväksi aikaa normaalista työstä poikkeaviin tehtäviin. Saimme tästä tilanteesta johtuen huhtikuussa ajatuksen hakea ELY-keskukselta Euroopan sosiaalirahaston ESR-hankerahoitusta. Koska olemme urheiluseura, haimme rahoitusta kehittääksemme seuramme valmennustoimintaa etävalmennuksen keinoin sillä ajatuksella, että voimme auttaa ihmisiä harrastamaan liikuntaa myös poikkeusolosuhteissa pääosin kotioloissa.

Saatuamme rahoituksen kokosimme rivimme. Hanketta lähtivät seurastamme vetämään Hankepäällikkö Riku Tolonen, valmentaja Perttu Westersund sekä sisällöntuottaja Juha Leskinen. Saimme hankerahoitusta yhteensä 29 995 euroa. Tuolla rahalla meidän tarkoituksena oli ja on yhä edelleenkin järjestää etäliikuntaa erityisesti siilinjärveläisille ja savon alueen ihmisille. Pääkohderyhmämme ovat nuoret ja työikäiset. Aloitimme hankkeen suunnittelun ja toteutuksen toukokuussa. Aloitettuamme hankkeemme toteutuksen alkoi samalla myös koronaviruksen aiheuttama kurimus helpottaa. Rajoitteet ovat koko ajan lieventyneet ja samalla myös ihmisten liikkumisesta on tullut vapaampaa. Tämä tarkoitti myös sitä, että pitkään epävarmalta näyttänyt pesäpallokausi pääsi kuin pääsikin alkamaan seuramme osalta siten, että naisten Superpesis aloitettiin kesäkuussa ja miesten Superpesisjoukkue pääsi vauhtiin heinäkuussa. On aivan loistava asia, että virus ei enää rajoita ihmisten elämää samalla tavalla kuin keväällä ja ennen kaikkea pääsimme pelaamaan taas pesistä!

Rajoitusten lieventyminen ja pesäpallokauden alkaminen tarkoitti samalla kuitenkin myös sitä, että hankkeeseemme luodut suunnitelmat menivät suurilta osin uusiksi. Sen lisäksi, että jouduimme miettimään uudestaan millaista etäliikuntasisältöä ryhdymme tuottamaan sosiaaliseen mediaan, myös hankkeeseen nimetyille henkilöille tuli ajankäytöllisiä haasteita.

Pääsimme jatkamaan normaalia työtämme eli pesäpallovalmennusta toukokuussa ja se tarkoitti sitä, että hankkeen toteuttamiseen alkuperäisen aikataulun mukaan kävi erittäin vaikeaksi. Olimme hankkeen rahoituksen saatuamme siinä tilanteessa, että oletimme vielä siinä kohtaa hankkeen olevan ainoa meitä kesällä työllistävä asia. Jokainen voi kuvitella, kuinka haastava paketti on käynnistää pesäpallotoiminta miesten Superpesiksessä pitkän tauon jälkeen ja yrittää samalla tehdä hankettamme koko ajan muuttuvissa olosuhteissa. Kaikeksi onneksemme olemme onnistuneet varsin hyvin sovittamaan aikataulujamme yhdessä hankkeeseen nimetyn ryhmämme kanssa siten, että minä ja Perttu olemme ehtineet valmentaa miesten Superpesisjoukkuetta ja Juha on ehtinyt kuvaamaan sisältöä projektiimme liittyen.

Olemme kuitenkin edellä mainituista syistä johtuen jonkin verran alkuperäistä suunnitelmaamme jäljessä ja jouduimmekin tekemään päätöksen, jonka mukaan julkaisemme hankkeeseen liittyvää videomateriaalia alkuperäisestä suunnitelmasta poikkeavalla aikataululla. Näin ollen meidän täytyy päivittää hieman hankesuunnitelmaamme aikataulujen osalta.

Olemme siis suunnitelleet ja kuvanneet materiaalia koko alkukesän ajan, mutta emme ole vielä tulleet sen kanssa julki. Meille on tärkeää pitää kiinni materiaalin laadusta ja haluamme myös palvella seuraajiamme parhaalla mahdollisella tavalla. Sen lisäksi meille on tärkeää, että kykenemme suorittamaan myös kesän aikaiset pesäpalloon liittyvät työtehtävämme maksimaallisesti. Meidän näkemyksemme mukaan ei palvele kumpaakaan osapuolta, että yritämme julkaista videomateriaalia kuumimpaan pesäpalloaikaan, vaan on järkevämpää painottaa videoiden julkaisu syksylle jolloin muu toimintamme on hiljaisempaa. Onhan myös mahdollista, että pahimmat ennustukset käyvät toteen ja korona-pandemian toinen aalto iskee. Se tarkottaisi sitä, että ihmisten täytyisi jälleen viettää aikaansa enemmän kotona ja etävalmennuksellemme olisi täten enemmän kysyntää. Tätähän emme tietenkään toivo!

Aiommekin julkaista elokuun alussa osan kuvaamistamme jaksoista ikään kuin ensimmäisenä näytteenä hankkeemme toimivuudesta. Tämä mahdollistaa myös sen, että pystymme palautteen perusteella kehittämään toteutustamme myöhemmin syksyllä julkaistaviin jaksoihin. Olemme tähän mennessä suunnitelleet kaikki hankesuunnitelmaamme kuuluvat 17 jaksoa, joista olemme kuvanneet ja julkaisseet kaikki jaksot.

SiiPe liikuttaa -esittelyjakso