Pallohenkilöt

Pallohenkilöitä tarvitaan Siilinjärvellä vuonna 2022 Ykköspesiksen, Suomensarjan sekä tyttöjen  Superpesiksen peleissä. Oikeasti tarvetta olisi vielä muissakin peleissä, mutta silloin hommaa on jo niin vaikea pyörittää, että hoidetaan pallohenkilöt noihin alussa mainittuihin peleihin.

Mikä joukkue on milloinkin vuorossa selviää peli-, tuomari- ja kirjurilakanasta.

Pallohenkilövuorot on ko. lakanaan määritetty junnutiimissä sovitun systeemin mukaisesti. Jos joku joukkue on estynyt hoitamaan vuoroaan (pelit tms), niin joku toinen joukkue on nimetty tehtävään (ottaen huomioon pelin tason).

Joukkueenjohtajat määrittävät, ketkä pelaajista ovat vuorossa. Ottelun pallohenkilöille täytyy määrittää vastuuhenkilö, joka yleensä on jonkun pallohenkilönä olevan vanhempi. Tämä vastuuhenkilö pääsee ilmaiseksi ko. otteluun. Vastuuhenkilön tehtävänä on opastaa pallohenkilöt tehtävään ja valvoa että homma tulee hoidetuksi. Vastuuhenkilö auttaa myös tarvittaessa pallojen etsinnässä.

Jos pallohenkilö ei syystä tai toisesta tehtäväänsä pääse on hänen järjestettävä yhdessä vanhempansa kanssa samasta joukkueesta itselleen sijainen. Joukkueenjohtajalta voi pyytää apua jos sijaista ei rupea järjestymään.

Kukin pallohenkilö saa tehtävänsä hoidosta pienen palkkion, joka vuonna 2022 on 7 €. Pallohenkilöpalkkioita ei enää makseta joukkueille vaan sille joka työnkin tekee. Tällä pyritään nuoria totuttamaan jo tulevien tuomarointitehtävien hoitoon sekä oman rahan hankintaan. Tämähän edellyttää nuorelle verokortin hankintaa, senhän saa Verotoimistoon soittamalla. Palkkion saamiseksi henkilön tulee täyttää Pallohenkilölomake, johon otetaan kuittaus ottelun kotijoukkueen toimijalta. Kun kesän tehtävät on hoidettu, toimitetaan lomake ja verokortti taloudenhoitaja Seppo Kiiskelle tai kirjekuoressa Mantulla olevaan SiiPen postilaatikkoon viimeistään 30.9.2022 mennessä.

Pallohenkilölomake

Ohjeita pallohenkilöille

  • Paikalle 50 minuuttia ennen ottelua
  • Joukkueiden aloittaessa lämmittelylyönnit, pallohenkilöt menevät pysäyttämään ja palauttamaan pitkäksi meneviä lyöntejä (yksi pallohenkilö vahtimaan monttuun meneviä palloja)
  • Varustuksena peliasu, kypärä, räpylä ja lenkkarit. Asu voi olla myös seuran verkkari, tuuliasu tai vastaava, mutta on oltava kaikilla samalainen. Miesten Superpesiksen ja naisten Ykköspesiksen otteluissa käytetään Mantulta löytyviä Halpa-Hallin pallohenkilöiden asuja
  • 15 minuuttia ennen ottelua pelituomari käy kansanne pikaisesti läpi tehtävänne
  • Muistetaan, tehtävä on vastuullinen ja tärkeä, siksihän tästä saa palkkaakin
  • Tehtävässä keskitytään ja seurataan peliä, älä käännä selkääsi kentälle päin
  • Palloja ei saa ottaa kiinni ilmasta kopiksi vaan niiden annetaan pudota maahan
  • Seurataan minne pallo menee ja jos oli laiton käydään pallo hakemassa rivakasti ja laitetaan tulemaan kohti ”putkea”, jos taas pallo oli kentässä väistetään palloa hakevia pelaajia, eikä myöskään anneta ohjeita pelaajille minne pallo meni
  • Erikseen EI etsitä muita palloja kuin peliin kuuluvia, jos niitä löytyy palauta nämä pallot ottelun tauolla tai jälkeen ”putkelle”

Ja hei, pyydä äiti ja/tai isä mukaan otteluun.

Lainaus kilpailumääräyksistä

Pallohenkilöt ovat pakollisia Superpesiksessä, Ykköspesiksessä, suomensarjassa sekä nuorten Superpesiksessä ja B-poikien SM-sarjassa.

Pallohenkilöiden valinnassa tulee huomioida riittävä ikä sekä asu, jonka on oltava yhtenäinen (joko seuran peliasu, verryttelyasu tai vastaava). Päänsuojuksen käyttö on pallohenkilöillä pakollista.

Pallohenkilöiden vähimmäismäärä on neljä (4) ja heidän on ilmoittauduttava tuomaristolle 15 min. ennen ottelun alkua ohjeiden saamiseksi.

Pallohenkilöillä ei saa olla muita työtehtäviä pelin aikana.