Valtakunnan kovin heittokouluttaja Jyrki Borenius saapui Siilinjärvelle

Kovasta heittokädestään ja nopeista jaloistaan tunnettu ex-superpesispelaaja Jyrki Borenius saapui pitämään heittotekniikkakoulutusta Siilinjärven Pesiksen pesäpallojunioreille lauantaina 27.1.2024. Koulutus oli jo ennakkoon kovasti odotettu ja toivottu seurassa.

Borenius on kiertänyt nyt muutaman vuoden opettamassa pesäpalloilijoille ja valmentajille oikeaoppista heittämistä. Sana on kiirinyt ympäri Suomen ja Borenius on ollut todella kysytty kouluttaja Pesäpalloliiton kautta. Innostus aiheeseen on Boreniuksella lähtenyt omalta peliuralta ja lisääntynyt entisestään oman lapsen harrastuksen kautta. Hänen oma heittokätensä on edelleen kunnossa ja suorittaminen on tyylipuhdasta.

– Oma toiveeni tältä päivältä on, että juniorit saavat uutta intoa ja ajatusta heittelyyn, jota tehdään nykyään paljon vähemmän kuin ennen. Valmentajien toivon saavan ideoita siitä, miten voi lisätä monipuolisuutta ja mielikuvitusta heittoharjoitteluun, totesi Borenius ennen junioreiden saapumista saliin.

Ahmon koulun salissa aamupäivällä saivat oppia seuran E-ikäiset. Heidän kanssaan keskeisintä oli optimaalisen, hyvän ja rauhallisen heiton rakentaminen. Iltapäivän puolella olivat vuorossa C-ikäiset, joiden kanssa mentiin jo syvemmälle. Yliolan heiton teorialuennon ja harjoittelun kautta pureuduttiin terveelliseen heittotekniikkaan, pelillisiin asioihin, heittoihin eri pelitilanteissa, vauhtiin ja rytmiin. Myös yksilölliseen opastamiseen jäi jonkin verran aikaa.

– Heittämään oppii heittämällä, kliseinen toteamus, mutta näin se vaan on. On heitettävä paljon, eri asennoista, eri suuntiin ja eri voimakkuuksilla. Itselläni on takana yli miljoona heittoa, kertoi Borenius.

Juniorit ottivat innokkaina ja uteliaina uutta oppia vastaan. Myös mukana olleet valmentajat seurasivat koulutusta kovalla intensiteetillä.

– Jyrkin koulutus on tieteellisellä pieteetillä pureksittua ja selkeästi esitettyä, täyttä asiaa. Teoria avaa heiton vaiheet ja biomekaniikan lähes atomien tasolle, joten kenellekään ei voi jäädä epäselväksi mistä on kyse, kun heitetään. Käytännön demoissa teoria tulee hienosti vaihe vaiheelta käytäntöön monimuotoisia heittoharjoituksia hyödyntämällä. Koulutus valaisi ja antoi itselleni todella paljon työkaluja heiton kehittämiseen F- ja C-poikien valmennuksessa. Ja on sillä Borella vieläkin aika kova käsi, tiivisti koulutuksen antia Markku Immonen.

Boreniuksen opeilla Siilinjärvellä tullaan näkemään tarkkoja, nopeita, rytmikkäitä ja luontevia polttoheittoja tulevan kesän aikana.

Teksti ja kuva: Suvi Huttunen