Siilinjärvellä pesäpalloilijaksi kasvanut Mikko Kuosmanen kävi Mantulla kouluttamassa ja sparraamassa

Siilinjärven Pesiksen kasvatti ja kaikkien aikojen menestynein pelinjohtaja Mikko Kuosmanen kävi lauantaina 10. helmikuuta koulutusvisiitillä Siilinjärvellä. Superissa kahdeksan mitalia pelaajana ja yhdeksän mitalia pelinjohtajana saavuttaneella Kuosmasella on erinomaiset meriitit lajissa. Lisäksi hän on ollut vuoden pelinjohtaja viisi kertaa.

Tällä hetkellä Kuosmanen toimii SuperJymy Oy:n toimitusjohtajana. Lapsuudenkoti on edelleen Siilinjärven Lepiksessä. SiiPen kasvatti muisteli ilolla menneitä koulu- ja pesisvuosiaan palatessaan Mantun uudistuneeseen ympäristöön. Kilpaileminen ja eri lajien harrastaminen kuuluivat vahvasti Kuosmasen nuoruuteen.

Koulutuksen ensimmäinen osio oli suunnattu SiiPen valmentajille. Aiheena olivat erityisesti kilpapolun rakenteet ja valmentaminen. Sen jälkeen pääsi sparrattavaksi seuran johtokunta.

Kilpakulttuuri ja yksilölähtöinen sekä vuorovaikutteinen valmennus ovat menestyksen avaimia

Nykyisessä valmennusfilosofiassaan Kuosmanen painotti peruskestävyyden sekä arjen harjoittelun, levon ja ravitsemuksen olevan kaiken ydin. Näitä ydinkohtia olisi hyvä jo varhaisessa vaiheessa opettaa pelaajille. Valmentajien tulisi vuosisuunnitelmia tehdessään ottaa huomioon junioreiden aktiivisuus, jota kertyy koulumatkoilta ja muusta hyötyliikunnasta. Myöhemmässä ikävaiheessa nuorten pelaajien on myös itse osattava seurata omaa harjoitteluaan ja kasvaa itsensä valmentajiksi.

Kuosmasen mukaan yksi menestyksen avaimista on kilpakulttuurin luominen seuraan. Entisajan pihapelit ovat jääneet nykyajan lapsilla vähemmäksi, joten harjoittelua ja kilpailuja tarvitaan enemmän ohjattuina toimintoina. Myös lasten vanhemmat ovat keskeisessä roolissa hyvän arjen rakentamisessa.

– On myös hyvä opettaa voittamisen ja häviämisen merkitystä, mikä on tärkeä kasvuprosessi monelle nuorelle. Yksi valmentajan tärkeimmistä tehtävistä on vertaisena tukea junioreita unelmien ja tavoitteiden saavuttamiseksi, mainitsi Kuosmanen.

Kuosmanen arvostaa juniorivalmentajien merkittävää työtä seurassa. Erityisen mielenkiintoista oli kuulla, miten pelaajille on hyvä antaa palautetta sekä opettaa taktisia asioita pelistä eri menetelmin. Valmentajien on myös itse osattava ottaa palautetta vastaan etenkin kilpaurheilussa. Pelaajia tulisi valmentaa yksilölähtöisesti ja heidän identiteettejään vahvistaen.

– Pelaajia ei kannata laittaa tiettyyn muottiin. Pelaajia tulisi haastaa kysymyksin ja antaa heidän itsensä oivaltaa ratkaisut pelitilanteisiin ja korjattaviin asioihin, Kuosmanen painotti.

Huippuseura rakentuu intohimosta, onnistuneesta strategiasta ja osaavista ihmisistä

SiiPen johtokunnalle sparrailuhetki Kuosmasen kanssa oli odotettu ja ajatuksia herättävä. Reilun tunnin aikana kiteytyi hienosti se, miten keskeistä menestykselle on ymmärrys kilpa- ja huippu-urheilusta sekä sen lainalaisuuksista. Tämä tuleekin SiiPessä korostumaan, kun seurassa on asetettu tavoitteeksi naisten nousu Superpesikseen viimeistään vuonna 2027.

– Tekemisen tulisi lähteä intohimosta. Omat kasvatit ovat kaiken a ja o ja edustusjoukkue sitten ikään kuin kasvot ulospäin, pohjusti Kuosmanen.

Sotkamon Jymyssä on selkeä ja toimiva työnjako. SuperJymy Oy:ssä keskitytään kilpa- ja huippu-urheiluun, kun taas Jymy Pesis ry pitää huolen junioritoiminnasta C-ikään saakka. Jymyssä päätuote on urheilijan polku, joka on laadukkaasti rakennettu ja myös hienosti brändätty, kaupallistettu ja markkinoitu.

– On ilmiselvää, että tuotteen on oltava ensin priimakunnossa, sitten vasta lähdetään sitä myymään, muistutti Kuosmanen.

Puheenvuorossaan Kuosmanen nosti esiin strategian, tavoitteiden ja ydintehtäviin keskittymisen merkityksen. Nopeasti muuttuvassa maailmassa myös fasiliteettien, niin livenä kuin diginä, on oltava kunnossa ja seurojen on syytä toimia vastuullisesti. Pelkkä pesis ei enää tulonlähteeksi riitä, vaan seurojen on synnytettävä omaakin liiketoimintaa. Jymyssä tällä rintamalla onkin tehty erinomaista työtä.

– Esimerkiksi toukokuussa Jymy skulaa Stadissa ja päivän avaa Taloutta ja sporttia -seminaari. Toukokuun 7. päivä ei ole pääsarjatason pesispelejä muualla Suomessa eli iso medianäkyvyys on taattu, Kuosmanen kertoi uudenlaisesta avauksesta.

Laadukas valmennus herätti keskustelua ja kysymyksiä. Useimmiten juniorivalmennus on seuroissa aktiivisten vanhempien vastuulla.

– Seura tarvitsee ilman muuta valmennukseen ammattilaisia. Mielestäni C-iästä alkaen juniorijoukkueissa tulisi olla päätoimiset ammattivalmentajat. Tätä voisi varmasti rakentaa myös yhteistyössä naapuriseurojen kesken, vastasi Kuosmanen.

Kuosmanen näki, että SiiPessä ollaan viemässä asioita juuri oikeaan suuntaan. Erityisesti tyttö- ja naispesikseen isosti keskittyminen tuntuu järkevältä ja paukkuja tulisikin laittaa seuraavaksi tyttöpolun kaupallistamiseen.

Teksti: Suvi Huttunen ja Jari Komulainen